Historiek

Wat geschiedenis: op 6 november 2019 is het precies 92 jaar geleden dat ‘schrijver’ (zo werd toen de secretaris genoemd) Michel Scheldeman voor het nageslacht noteerde dat de Ledegemse afdeling van het Davidsfonds opgericht werd.

Cyriel D’Hondt, grootoom van bestuurslid Trees Peene, nam het voorzitterschap waar. Gerard Remaut, was ondervoorzitter. Maurits Dessein, oom van bestuurslid Rita Dessein, fungeerde als penningmeester. De proost van het eerste uur was medepastoor Faict.

Ze begonnen met 21 leden, die pioniers. En het ging goed, want in 1928 telde Davidsfonds-Ledegem al 122 leden. In 1931 waren er dat al 191.

Er waren in de voorbije jaren precies 10 voorzitters. Een hele tijd was Gerard Ghesquière de voorzitter met het grootst aantal jaren dienst. Hij stond 17 jaar aan het hoofd van deze Ledegemse Davidsfonds-afdeling. Joseph Tanghe, vader van bestuurslid Wilfried Tanghe, nam de voorzittersfunctie gedurende 12 jaar waar. Andere voorzitters waren: Cyriel D’Hondt, de priesters Caesens, Delaere en De Prince, Lionel Schoutteten, Marijke Dessein en Maria De Wulf, die 20 jaar voorzitter was en daarmee alle vorige records heeft verpulverd. Momenteel is Philip Baert onze voorzitter.

historiek

Wat de huidige bestuursploeg ook uit het archief plukte, is de bijzondere wetenswaardigheid dat de Ledegemse afdeling van het Davidsfonds aan de basis ligt van het ontstaan van de zuster-afdelingen Dadizele, Slypskapelle (nu Moorslede), Moorsele, Izegem en Sint-Eloois Winkel.

In het recentere verleden scoorde de afdeling met de heruitgave van de Geschiedenis van Ledegem in 1977. In 1987, het jaar van de 60ste verjaardag, kwam het Fotoboek van Oud-Ledegem. Sommigen onder u hebben misschien nog ergens één of misschien wel alle van de 10 uitgegeven Davidsfonds-kalenders liggen. Voor het ruimere publiek heeft het Davidsfonds de laatste jaren heel wat bekendheid verworven met het wijnterras op de Ledegemse Batjes en met heel originele activiteiten die heel wat mensen op de been brachten.

Het gaat het Davidsfonds-Ledegem op dit moment voor de wind. Met haar ruim 240 gezinnen-leden, uit zowel Ledegem als Rollegem-Kapelle en zelfs uit andere gemeenten, is ze de 2de grootste vereniging van Ledegem. We blijven ‘cultuur naar mensen en mensen naar cultuur brengen’ en samen aanstekelijke cultuur te beleven. Dat is meteen de hoofddoelstelling is van Davidsfonds-Nationaal. Maar vooral blijven we een goede vriendengroep en willen we ons enthousiasme via een aantrekkelijk jaarprogramma naar onze leden overbrengen.